De Belkmerduinen
Nederlands  Deutsch  English


  • tulpen
  • campanula
  • fietspad
  • wildrijk2
  • zwanenwater
  • goudvis
  • strandtent
1 2 3 4 5 6 7


Er is van alles te zien en te doen rondom de Belkmer Duinen. We geven suggesties voor heel dichtbij en iets verder weg.

Dichtbij

Bloembollen

De Belkmer Duinen ligt in het hart van het grootste bollenteeltgebied ter wereld. In het voorjaar kleurt de omgeving dan ook geel, rood, roze en alle andere kleuren die bolbloemen hebben. Her en der in "onze" straat zijn er stalletjes waar narcissen, tulpen en hyacinten te koop zijn. Gewoon een euro in de pot doen en een bosje meenemen. Op de Belkmerweg bevindt zich ook Fluwel’s Tulpenland. Een bijzonder themapark waar je alles maar dan ook echt alles te weten komt over de tulp. Vanaf de oorsprong in de Himalaya tot en met de moderne tulpenkwekerij vandaag de dag.

Zwembad

Ook in de straat: Zwembad Campanula met heerlijk warm water (30,5 graden). Ideaal als het weer een keertje niet zijn best doet. Het zwembad beschikt ook over zonnebanken, een Finse sauna en een Turks stoombad.

Fietsen

Rondom de Belkmer Duinen kun je heerlijk fietsen: via de polder met zijn pittoreske slingerweggetjes naar de duinen van Schoorl, terug over het nieuwe fietspad pal aan zee. Zomaar een idee… Ook richting Schagen is het fijn fietsen. Er zijn tal van routes beschikbaar, die o.a. verkrijgbaar zijn bij de supermarkt tegenover. Geen fiets mee? Geen nood! In het naburige bungalowpark zijn fietsen te huur, ook elektrische en kinderfietsen.

Wildrijk en meer natuur

Om de hoek bevindt zich het prachtige Wildrijk. Ooit waren er in het westen van de Zijperpolder meerdere bosrijke landgoederen van welgestelde Amsterdamse kooplieden. Ook het Wildrijk is aangelegd als landgoedje. Later, tijdens het graven van het Noordhollandsch Kanaal, werd veel bos gekapt door kamperende arbeiders. Enkele stukjes bos bleven gespaard. Zo ook het Wildrijk. Het bos is klein, maar heel bijzonder. Goed voor een wandeling van een klein uur, waarbij de hond aangelijnd mee mag. In het voorjaar is de bodem zover je kunt kijken bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten. De bunker van Wildrijk biedt onderdak aan talloze vleermuizen. Regelmatig zijn er boeiende excursies.  Nog niet uitgewandeld? Maak ook eens een tochtje in natuurreservaat Het Zwanenwater of in de duinen bij Camperduin en Schoorl.  Honden zijn hier niet toegestaan.

Attractiepark De Goudvis

Aan de rand van de duinen ligt Attractiepark De Goudvis, een waar speelparadijs voor kinderen. In de buitenspeeltuin is de grootste airtrampoline van Europa, een klimwand, een speelkasteel, waterfietsen en nog heel veel meer. Slecht weer? Geen nood: er is ook een enorme overdekte speelhal waar kinderen van 0 t/m 11 jaar zich kunnen vermaken met o.a. de ballenbakken, klauternetten, hobbelhindernissen, glijbanen, kabelbaan met vangnet, speelhuisjes, luchtkussens, monorail, rodelbaan, trampolines en nog veel meer. Op woensdag en zaterdag is er bovendien een kinderdisco, ook leuk voor de papa’s en mama’s… 

En natuurlijk… het strand!

Het brede zandstrand bij Sint Maartenszee is een van de mooiste stranden van Nederland en de blauwe vlag wappert er fier: dé garantie voor een goede waterkwaliteit, schoon strand en prima voorzieningen. De sfeer is ongedwongen en familiaal. Er zijn twee gezellige strandpaviljoens die bijna met hun voetjes in het water staan. Heerlijk om even te mijmeren bij zonsondergang, maar ook om een (streek)biertje te drinken of even wat te eten. Veiligheid is belangrijk, daarom heeft de reddingsbrigade er een vaste stek. Als de zee rustig is, zie je regelmatig zeehonden hun kopje boven water uitsteken; ook zij houden van het strandleven! Over honden gesproken: het regime is uitermate huisdiervriendelijk. Alleen in de zomermaanden moeten viervoeters overdag worden aangelijnd; tussen 19.00 - 09.00 uur mogen ze los. Sint Maartenszee heeft een rustig naturistenstrand op 800 m in noordelijke richting van paviljoen Noord.

Iets verder weg

In de kop van Noord-Holland zijn er diverse gehuchten, dorpen en steden die het bezoeken waard zijn. Valkkoog met zijn oude kerkje, het pittoreske Kolhorn, Schagen...

Hieronder een overzicht van een aantal bezienswaardigheden die in de buurt zijn, maar niet letterlijk om de hoek.

Informatiecentrum Kust

In het Informatiecentrum Kust in Petten laat de interactieve tentoonstelling Zand tegen Zee zien, horen en beleven hoe de kust tussen Petten en Camperduin is versterkt met zand, héél véél zand: zo'n 35 miljoen kuub!

Zeehondentocht

Vanuit Den Oever zijn er verschillende zeehondentochten mogelijk. Bijvoorbeeld met SWRW en met MS Dageraad. Uitgebreide waddenexcursies o.a. met de Neptunus van Wad Anders.

Zaanse Schans

De Zaanse Schans met zijn typisch Oud-Hollandse dorpsgezichten geeft een mooie inkijk in het dorpsleven van de 18e en 19e eeuw.

Alkmaar

Alkmaar is een gezellige en mooie stad. Je kunt er fijn shoppen en door de historische straatjes dwalen. De kaasmarkt is beroemd. Er zijn diverse interessante musea: het Stedelijk Museum Alkmaar, het Biermuseum de Boom en het Beatlesmuseum. Denk ook eens aan een rondvaart door de stad om veel van de 1000 monumenten vanaf een hele andere kant te bekijken.


Lekker actief zijn in de Noordzee? Denk eens aan sup boarden of brandingkajakken! Surfschool Callantsoog geeft sup surfles en verhuurt surfboards en wetsuits. In Camperduin kun je bij HD-kanosport terecht voor kajakcursussen en -huur.

Museumstoomtram

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik vertelt over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. De collectie stoomtramlocomotieven, rijtuigen en wagens wordt gerestaureerd en rijdend gepresenteerd op de 20 km lange lokaalspoorweg tussen Hoorn en Medemblik uit 1887, die compleet met de oorspronkelijke stations bewaard is gebleven.

Marinemuseum

Het Marinemuseum in Den Helder is dé plek waar je de marine echt kunt beleven. Ontmoet zeehelden, aanschouw wapens en uniformen, leer over de ontwikkeling van techniek aan boord en ontdek de geschiedenis van de Rijkswerf. Uniek zijn de drie museumschepen, waarvan onderzeeboot Tonijn het meest in het oog springt.

Fort Kijkduin

Fort Kijkduin is in opdracht van Napoleon Bonaparte gebouwd tijdens zijn bezoek aan Huisduinen in 1811. Het hoofdgebouw bestaat uit acht afgedekte ruimten, ook wel beuken genoemd. Het is vrij groot qua omvang: destijds bood het fort plaats aan ruim 700 soldaten. Nu is het omgebouwd tot  museum. Het geeft inkijk in het verleden, maar herbergt ook een heel groot Noordzee-aquarium.

De Helderse Vallei

De Helderse Vallei is een natuur- en milieueducatief centrum langs de duinrand van Den Helder. Het ligt tussen het bos Donkere Duinen en natuurgebied De Helderse Duinen en is de toegangspoort tot het recreatiegebied Mariëndal. Naast het bezoekerscentrum is een openluchttheater, een uitkijktoren, Eko-Klimparcours De KlimVallei en een kinderboerderij. Verder zijn er kano's te huur om in de omgeving een leuke tocht te maken!


Top in de Kop bestaat uit 5 gezamenlijke open weekends, met de allermooiste tuinen, kwekerij en kunst, in weekends in de maanden mei t/m september. De locaties van de deelnemers zijn verspreid over de kop van Noord-Holland. Tijdens deze open dagen willen kunstenaars en tuineigenaren graag hun passie delen!Belkmerweg 70, 1753 GD  SINT MAARTENSVLOTBRUG
webdesign:  DataDidact